• English
 • Suomi
 • Aurinkolaboratorio

  Aurinkolaboratorio

  Satakunnan ammattikorkeakoulun uuden kampuksen monitoimisalin katolta löytyy yli 120 paneelin aurinkosähkön tutkimusjärjestelmä, joka rakennettiin 2017 kesällä. Eri järjestelmiä katolla on yli kymmenen, joilla tutkitaan muun muassa asennuskulman, suuntauksen ja rivivälin vaikutusta energian saantiin. Kokonaistehoajärjestelmällä on noin 35kW.

  Akustot

  Paneelien lisäksi järjestelmässä on kaksi akustoa, joiden avulla varmistetaan tekniikan laboratoriotilojen sähkö sekä tasataan kulutushuippuja.

  Pienempi akustoista on 9,6 kWh Lithium akusto (LiFePO4), joka on tarkoitettu omakotitalokokoluokkaan. Kyseessä on valmis kaupallinen kokonaisuus, jonka keskiössä on laturina toimiva invertteri. Invertterin tehtävänä on hoitaa kaikki energiavirtausten ohjaukset. Tähän akustojärjestelmään on kytketty 7kW aurinkosähköjärjestelmä, johon kuuluu 26 paneelia.

  Loput paneelit ja järjestelmät on kytketty suurempaan 72 kWh AGM akustoon. Akustossa on 36 kpl kahden voltin AGM akkuja, joiden kokonaisjännite on 24V. Järjestelmä on toteutettu erilliskomponentein ja sillä voidaan syöttää sähköä katkottomasti 24kW teholla.

  Akuston talvilatausta on tehostamassa kuusi pystypaneelia, jotka lataavat isoa akustoa suoraan oman säätimensä (Victron Energy SmartSolar charge controller MPPT 250/100) kautta. Paneelien teho yhteensä on 1620Wp.

  Rivivälitutkimus

  Rivivälitutkimukseen kuuluu viisi paneeliriviä, joissa on yhteensä 35 paneelia. Kahdessa rivissä on kussakin 7 paneelia vaakatasossa, lopuissa kolmessa rivissä on kussakin 7 paneelia pystysuunnassa. Rivien etäisyydet vaihtelevat, jotta varjostusten vaikutusta saadaan tutkittua.

  Yksittäisen paneelin teho on 270Wp, jolloin yhden rivin tehoksi muodostuu 1890Wp. Jokaisella paneelirivillä on oma pieni 1,5kW invertteri (SMA Sunny Boy), jolloin niiden tuottotiedot saadaan helposti tallennettua erikseen.

  Suuntakulmatutkimus

  Suuntakulmatutkimusjärjestelmään kuuluu 12 paneelia, jotka kukin on asennettu eri asennuskulmiin ja ilmansuuntiin. Jokaisella paneelilla on oma optimaizer, joka hakee parhaan tehopisteen. Verkkoon kytkennän hoitaa keskusinvertteri (SolarEdge SE3000H). Väärien asennuksien vaikutusten selvittämiseksi järjestelmään on asennettu myös paneeli vaakatasoon sekä suunnattu yksi paneeli pohjoiseen. Järjestelmän teho on yhteensä 3240 Wp.

  Trackeri ja vertailupaneeli

  Molemmat, sekä trackeri, että vertailupaneeli ovat liitetty verkkoon omilla mikroinverttereillään (ABB Aurora Power One). Trackeri liikkuu kahteen suuntaan ja sen logiikka laskee auringon sijainnin samalla kääntäen paneelin sitä kohti. Tuottoa verrataan kiinteän vertailupaneelin tuottoon. Paneelit ovat Sanyo HIT 250Wp paneeleita.

  Loput paneeleista kuuluvat akustojärjestelmä- sekä itä-länsi tutkimuksiin. Järjestelmissä testataan erilaisten kytkentöjen ja invertterityyppien vaikutusta tuotantoon. Käytössä on Kostal Piko BA, SMA Sunny Boy, SMA Sunny Tripower sekä Fronius Symo invertterit. Itä-länsi tutkimuksessa on 47 270Wp paneelia, joiden yhteisteho on 12690Wp. Akustojärjestelmä tutkimukseen kuuluu 26 paneelia, joiden teho on 270Wp, eli yhteensä 7020Wp.

  Paneelit

  Tutkimuksissa käytettävät paneelit ovat kaikki samanlaisia SolarXon Amerisolar AS-6P merkkisiä vertailun helpottamiseksi, ainoastaan trackeri- ja vertailupaneelijärjestelmässä on Sanyo HIT paneelit.

   

  SolarXon Amerisolar AS-6P

  Max teho 270Wp
  Moduulin hyötysuhde 16,3%
  Mitat 1640x992x40mm
  Paino 18kg

   

  Sanyo HIT 250 HD4E

  Max teho 250Wp
  Mitat 861x1610x35mm
  Paino 16,5kg
  Tyyppi Yksikide/ohutkalvo

  Katso järjestelmän esittelyvideo