• English
 • Suomi
 • Aurinkosähkön tuottaminen mahdollistumassa taloyhtiössä

  Aurinkosähkön tuottaminen mahdollistumassa taloyhtiössä

  Taloyhtiöissä on kahdenlaista sähkön kulutusta, kiinteistön yhteistä kulutusta sekä asukkaiden omaa kulutusta. Kiinteistöllä on oma sähkönmittaus ja jokaisella asunnolla on oikeus oman sähkönkulutusmittaukseen. Myös kaikilla osapuolilla on omat erilliset sähkösopimukset.

  Kustannustehokkaasti ei ole järkevää rakentaa, jokaiselle taloyhtiön asukkaalle omaa aurinkosähkö järjestelmää ja ei se ole rakenteellisestikaan mahdollista. Aurinkosähkön tuottaminen taloyhtiössä on kannattavinta taloyhtiön yhteisellä järjestelmällä, jossa tuotto jaetaan osakkaiden kesken.

  Nykyisen lainsäädännön puitteissa pitäisi useimmiten tehdä laaja mittarointi muutos taloyhtiöissä ja siirtyä ns. takamittarointiin, jotta aurinkosähkö olisi hyödynnettävissä mahdollisimman taloudellisesti. Nykyisinkin teknisesti älykkäillä sähkömittareilla olisi sama asia toteutettavissa hyvityslaskennalla, mutta nykyinen lain säädäntö estää sen.

  Lain säädäntöön on onneksi tulevaisuudessa saatavissa muutoksia. Finsolar-hanke on tutkinut asiaa ja hankkeen tuloksiin voi tutustua Finsolar-hankkeen verkkosivuilla. Sivustolla on myös lisätietoa lakimuutoksesta. Aurinkosähkön tuottamiseen taloyhtiössä voi tutustua myös Motivan verkkosivustolla.